Εργαστήριo Ιστολογίας - Εμβρυολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης


Ντραγκάνα Νικίτοβιτς, Ph.D., ERT
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Ιστολογίας - Εμβρυολογίας
e-mail: nikitovic@uoc.gr
γραφείο: 2810 39 4557
εργαστήριο: 2810 39 4735
Το εργαστήριο / Εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Ιστολογίας - Εμβρυολογίας


Εργαστήριο Ιστολογίας (φοιτητικό)

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια της Ιστολογίας, πραγματοποιούνται στην αίθουσα των μικροσκοπίων του εργαστηρίου Ιστολογίας. Το εργαστήριο της Ιστολογίας, διαθέτει 65 σύγχρονα οπτικά μικροσκόπια, με στόχο κάθε φοιτητής να έχει το δικό του μικροσκόπιο με το ατομικό σετ των ιστολογικών πλακιδίων που καλύπτουν το σύνολο των ιστών και οργάνων που διδάσκονται στο μάθημα της Ιστολογίας. Ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος, οργανώνεται σε πάγκους, με αριθμημένες θέσεις ανά μικροσκόπιο και ο κάθε φοιτητής είναι υπεύθυνος για τη θέση του. Στην αίθουσα διατίθεται δύο προβολείς διδασκαλίας και τρείς οθόνες τηλεόρασης συνδεδεμένα στο μικροσκόπιο του διδάσκοντος για την προβολή των ιστολογικών παρασκευασμάτων, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού εργαστηρίου της Ιστολογίας.Το εκπαιδευτικό εργαστήριο της Ιστολογίας πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, σύμφωνα με το πρόγραμμα του μαθήματος. Η εργαστηριακή άσκηση ακολουθεί την διδασκαλία του κάθε μαθήματος στο αμφιθέατρο και οι φοιτητές είναι χωρισμένοι σε ομάδες. Στο ξεκίνημα της εργαστηριακής άσκησης γίνεται η περιγραφή των κυριότερων στοιχείων που πρέπει να αναζητήσουν οι φοιτητές και αφορούν τη δομή των ιστών και οργάνων κάθε συστήματος. Κατά την διάρκεια της άσκησης μπορούν να συζητήσουν απορίες ή δυσκολίες αναγνώρισης που τυχών έχουν και να δουν με άνεση χρόνου αναλυτικά και σε διαφορετικές μεγεθύνσεις τις ιστολογικές τομές μέσα από τη χρήση του φωτονικού μικροσκοπίου. Ο στόχος των εργαστηριακών ασκήσεων μετά το πέρας του κάθε μαθήματος, είναι οι φοιτητές να αναγνωρίζουν ιστολογικά τα διάφορα όργανα, τις δομές και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των διαφορετικών περιοχών των οργάνων όπως αυτές απεικονίζονται σε τομές φωτονικού μικροσκοπίου.

Ο χώρος των μικροσκοπίων είναι ανοικτός, πέρα του καθορισμένου χρόνου των ασκήσεων, για μελέτη των παρασκευασμάτων από τους φοιτητές, κατόπιν συνεννόησης με το προσωπικό του εργαστηρίου της Ιστολογίας-Εμβρυολογίας.Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του εργαστηρίου συμμετέχουν ενεργά εδώ και πολλά χρόνια, μετά από κατάλληλη προετοιμασία, φοιτητές προηγούμενων ετών που με ενθουσιασμό και πραγματικό ενδιαφέρον πλαισιώνουν τα μέλη του εργαστηρίου μας. Ορισμένοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει με ιδιαίτερο ζήλο για αρκετά χρόνια και στις ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου αποκομίζοντας την συμμετοχή τους σε δημοσιεύσεις ή ακόμη και την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος μετά το πέρας των φοιτητικών τους υποχρεώσεων.


Εργαστήριο Εμβρυολογίας (φοιτητικό)

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια της Εμβρυολογίας, διεξάγονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, που προγραμματίζονται στην αρχή του εξαμήνου και έχουν το χαρακτήρα σεμιναρίου. Στα σεμινάρια αυτά, γίνεται περαιτέρω ανάλυση σε ειδικά θέματα του μαθήματος. Ο στόχος των σεμιναρίων είναι η περαιτέρω εμβάθυνση του μαθήματος της Εμβρυολογίας σε συγκεκριμένες παθήσεις που οφείλονται σε εμβρυολογικές ανωμαλίες. Με το τέλος του κάθε εξαμήνου ακολουθούν οι εξετάσεις για την πιστοποίηση των γνώσεων που αποκόμισαν οι φοιτητές από την διεξαγωγή των εργαστηρίων ασκήσεων.

INNOvation with GLYcans
Faculty of Medicine, University of Crete
Hybrid Symposium
27-29 September
Heraklion, Greece & Zoom Platform
Poster, Timetable
Special Issue
"Exploring the Multifaceted Roles of Glycosaminoglycans (GAGs) - New Advances and Further Challenges"
Editors
Dr. Dragana Nikitovic
Dr. Serge Perez
Website

Special Issue
"The Role of Extracellular Matrix in Cancer Development and Progression"
Editors
Professor George Tzanakakis
Professor Dragana Nikitovic
Website


ανάπτυξη από Kalohr
Ιανουάριος 2020